Bij het horen van de naam Picanol denken we meteen aan weefmachines. Al meer dan tachtig jaar is Picanol een wereldwijde pionier en vandaag zijn we een van de voornaamste weefmachinefabrikanten ter wereld.
In oktober 2023 bereikte Picanol een nieuwe mijlpaal met de productie van zijn 400.000ste weefmachine in Ieper, België. Dit is een nieuw hoogtepunt in de rijke productiegeschiedenis van Picanol, die begon in Ieper.
Lancering nieuwe grijpermachine - de Ultimax - op ITMA 2023
In juni 2023 lanceerde Picanol zijn nieuwste hoogtechnologische grijperweefmachine, de Ultimax, op ITMA 2023 in Milaan (Italië). De wereldpremière van deze gloednieuwe en revolutionaire grijperweefmachine was de blikvanger op de Picanolstand. De Ultimax focust op drie belangrijke voordelen: ultieme prestaties en hoge kwaliteit, klaar voor de duurzaamheidseisen van morgen en het grootste gebruiksgemak dankzij een maximaal niveau van digitalisering. Bovendien werd het klassieke Picanol-buitendesign van de machine radicaal verstoord om van buitenaf duidelijk te maken hoe revolutionair de Ultimax van binnen is.
Picanol Group werd een business unit van Tessenderlo Group met ingang van 1 januari 2023. Deze transactie vereenvoudigde en vergrootte de transparantie van de groepsstructuur van beide bedrijven tot één industriële groep, met één beursnotering en één raad van bestuur. Bijgevolg maakt Picanol deel uit van Picanol Group, dat een businessunit werd van Tessenderlo Group. (Euronext: TESB – www.tessenderlo.com).
In oktober 2021 introduceerde Picanol zijn nieuwste generatie airjet- en grijperweefmachines, die de 'Connect'-generatie werden genoemd. Deze nieuwe generatie weefmachines focust op connectiviteit en een verhoogde beschikbaarheid van gegevens.
Met PicConnect, een nieuw volledig digitaal platform, biedt Picanol een brede waaier aan mogelijkheden, van industriële IoT tot servicegerelateerde toepassingen. Het platform is cloudgebaseerd en maakt het mogelijk om Picanolweefmachines met het platform te verbinden om alle mogelijkheden tot het uiterste te benutten.
In september 2020 onthulde Picanol een nieuwe luchtweefmachine: de TerryPlus-i. De nieuwe TerryPlus-i werd voorgesteld tijdens een virtuele lanceringsshow. Met deze lancering zet Picanol een nieuwe standaard in het weven van badstof.
In mei 2020 realiseerde Picanol nog een indrukwekkende mijlpaal toen zijn 100.000ste grijperweefmachine van de productielijn rolde in zijn fabriek in Ieper, België. Picanol viert ook het 45-jarig bestaan van de productie van grijperweefmachines in 2020.
In juni 2019 heeft Picanol zijn nieuwste airjet-weefmachine, de OmniPlus-i, gelanceerd op ITMA Barcelona. Met de introductie van de OmniPlus-i zet Picanol een nieuwe standaard in luchtweefmachines.
Op zaterdag 18 juni 2016 vierde Picanol Group zijn verjaardag met een feest voor alle werknemers en partners op ons bedrijfsterrein in Ieper.
In 2015 vierde Picanol de 40ste verjaardag van de productie van grijperweefmachines met de wereldwijde lancering van de nieuwe OptiMax-i grijpermachine, de snelst industrieel geproduceerde grijperweefmachine ter wereld. Picanol lanceerde ook twee nieuwe weefmachines voor het weven van badstof: de TerryMax-i (grijper) en de TERRYplus Summum (airjet). Picanol is de enige machinefabrikant die zowel airjet- als grijpertechnologie aanbiedt voor het weven van badstof. In november 2015 nam Picanol met succes deel aan de 17de editie van ITMA in Milaan, de belangrijkste vierjaarlijkse tentoonstelling van textielmachines ter wereld. De nieuwe Picanolmachines werden enthousiast onthaald.
Luc Tack, gedelegeerd bestuurder van de Picanol Group, is verkozen tot Manager van het Jaar 2014. De prijs, een initiatief van het Vlaamse zakenweekblad Trends, wordt dit jaar voor de 30ste keer uitgereikt. De winnaar werd gekozen door een jury van ondernemers, specialisten en journalisten in combinatie met online stemmen op de Trends website. Luc Tack, die voor de derde keer op rij genomineerd was, volgt Atlas Copco baas Ronnie Leten op. "De jury verkoos Luc Tack voor zijn durf, ambitie en strategische visie", aldus juryvoorzitter Luc Vandewalle. "Dankzij zijn uitstekende managementbeslissingen is Luc erin geslaagd om vernieuwing en groei te creëren bij Picanol. Bovendien is hij met zijn verwezenlijkingen bij Picanol een waardige opvolger van recente winnaars die allen toonbeeld waren in de consistentie, degelijkheid en stabiliteit van hun management."
Op 11 september 2014 huldigde Picanol zijn nieuw opleidingscentrum en nieuwe testruimte in Ieper in in aanwezigheid van Dhr. Geert Bourgeois, Minister-President van de Vlaamse Regering. Het verhogen van de concurrentiekracht door verdere productiviteits- en kwaliteitsverbeteringen en gerichte investeringen is een topprioriteit. Daarom werd in 2013 een investeringsprogramma voor een bedrag van 17,5 miljoen euro in Ieper goedgekeurd. Dit investeringsplan omvat de nieuwe testruimte voor weefmachines, het nieuwe opleidingscentrum en de aankoop van verschillende productiemachines.
In 2012 investeerde Picanol Group in de verdere uitbreiding van haar wereldwijde verkoop- en servicenetwerk, met onder andere een nieuw hoofdkantoor in India en een nieuw kantoor voor Picanol of America.
Op de vierjaarlijkse ITMA-beurs voor textielmachines eind september in Barcelona viert Picanol zijn 75ste verjaardag met de introductie van twee nieuwe producten: de nieuwe high-end luchtweefmachine OMNIplus Summum en de positieve grijperweefmachine (voor zeer brede weefsels tot 540 cm).
Begin juni passeerde de 300.000ste weefmachine het einde van de productielijn sinds het begin van de productie in Ieper, België.
In maart lanceerde Picanol een nieuwe grijperweefmachine, de OptiMax. Ook in 2007 werd de GT-Max gelanceerd. De productie van deze machine startte begin 2008 in Suzhou.
In april lanceerde Picanol de luchtweefmachine OMNIplus 800. Met deze weefmachine zet de Picanol Groep de norm voor rendabel airjet weven.
In november 2002 lanceerde Picanol de GamMax-grijperweefmachine. De GamMax was uitgerust met een hele reeks technologische innovaties. Dit nieuwe type 190 werd ontworpen om een snelheid van 650 inslagen per minuut te bereiken.
De OMNIplus airjetmachine werd geïntroduceerd als opvolger van de Omni en maakte opnieuw gebruik van direct aangedreven 'switched reluctance'-technologie. Verdere toepassing van elektrische aandrijvingen (voor doekverzamel- en zelfkanteneenheden) maakte een nog flexibelere productie mogelijk. Een OMNIplus machine van het type 190 haalde een snelheid van 1100 inslagen per minuut.
Picanol lanceerde de Gamma grijperweefmachine. Aanvankelijk werd de machine aangedreven door een koppeling/reminrichting. In 1999 kreeg de machine echter een direct aangedreven motor met geschakelde reluctantie. De motor kreeg de naam SUMO Super Engine (Sumo vanwege zijn vermogen om een groot gewicht zeer snel te verplaatsen). De toepassing van deze technologie betekende een nieuwe mijlpaal in de elektronische besturing van weefmachines, omdat de snelheid van de machine tijdens het weefproces kan worden gevarieerd. De Gamma is ook uitgerust met het Quick Style Change systeem en bereikt een snelheid van 600 inslagen per minuut.
Picanol breidde verder uit in China. Met de oprichting van de joint venture Suzhou Picanol Textile Machinery (STM), voor 60% eigendom van Picanol, startte Picanol met de productie van weefmachines in China.
Picanol was de eerste fabrikant van weefmachines die in juli 1993 de ISO9001-certificering behaalde.
Picanol introduceerde een nieuwe airjet generatie in de vroege jaren negentig. De Delta en Omni airjet weefmachines maakten beide gebruik van deze technologie en waren uitgerust met het unieke Quick Style Change systeem, dat een volledige stijlwissel in minder dan 30 minuten door 1 persoon mogelijk maakt.
In 1985 introduceerde Picanol op de ATME-Greenville de PAT airjet weefmachine met microprocessortechnologie. Vanuit een centrale computer werd het mogelijk om in twee richtingen te communiceren met de microprocessor van beide machinetypes.
Op ITMA in Milaan was Picañol de eerste die een airjet- en grijperweefmachine toonde die gecontroleerd en bestuurd werd door microprocessortechnologie. De GTM grijper symboliseerde een doorbraak in de industrie van elektronisch gestuurde grijperweefmachines zonder schietspoel.
In 1980 werd de revolutionaire PAT weefmachine ontwikkeld, die gebruik maakte van de airjet insertie technologie. De PAT werd gepresenteerd op de ATME tentoonstelling in Greenville.
In 1975 presenteerde het bedrijf de PGW op de ITMA in Milaan. De PGW was de eerste Picañol schietspoelloze weefmachine en maakte gebruik van de nieuwe grijper-inslagtechnologie.
Op de ITMA beurs in Parijs verraste Picañol de textielindustrie met de introductie van de MDC, 's werelds eerste elektronisch geregelde schietspoelweefmachine.
Het bedrijf investeerde in nieuwe productiehallen. Een automatische gieterij en een nieuwe assemblagelijn met een capaciteit van 10.000 schietspoelmachines per jaar werden buiten het stadscentrum van Ieper gebouwd.
Op ITMA in Rijsel (Frankrijk) presenteerde Picañol de President, de automatische weefmachine waarmee Picañol de wereld veroverde. Er werden meer dan 160.000 President machines verkocht, waardoor de naam Picañol bekend en gerespecteerd werd in de ganse weverijsector.
In 1936 richtte de Belgische industrieel Charles Steverlynck het bedrijf Weefautomaten Picañol NV op. De eerste weefmachine was gebaseerd op een ontwerp van de Spaanse ingenieur Jaime Picañol.